Terapie asistată de animale la “Miniclubul” Fundaţiei Nane


Fundaţia Nane pentru copii cu dizabiliţăţi şi Clubul Câinilor Utilitari demarează, începând cu luna martie, un program de terapie şi activităţi asistate de animale, pentru micii beneficiari ai Miniclubului. Micuţii au jour fixe in fiecare vineri cu: Lori (instructor canin), Oana Costache (psihoterapeut) si căţeluşa Gigica (căţel terapeut).

Dar ce este Terapia Asistată de Animale (TAA)?

„TAA este o intervenţie direcţionată, deci cu un scop bine definit, în care un animal care întruneşte anumite criterii devine parte integrantă a unui proces de tratament. TAA este realizată şi/sau coordonată doar de către personal instruit în domeniu. TAA poate fi realizată într-o varietate de medii şi poate fi individuală sau de grup. Procesul de realizare a TAA trebuie să fie întotdeauna documentat şi evaluat, necesitând supervizarea de către un profesionist (Delta Society, 2005)“
Terapia asistată de animale promovează interacţiunea pozitivă dintre om şi animal prin încorporarea trăsăturilor psihologice, comportamentale şi fizice ale unui animal într-un mediu terapeutic, cu scopul de a facilita procesul de recuperare a unui pacient care necesită ingrijire medicală fizică şi/sau psihică (Chandler2005).
Activităţile asistate de animale (AAA) „AAA oferă oportunităţi motivaţionale, educaţionale şi/sau recreaţionale de îmbogăţire a calităţii vieţii. AAA se realizează într-o varietate de medii de către traineri specializaţi, paraprofesionişti şi/sau voluntari, în asociaţie cu animale care intrunesc anumite criterii.” (Delta, 2005).

Ce este “Clubul Câinilor Utilitari”?
Clubul Cainilor Utilitari este o asociaţie care se ocupă cu pregatirea cainilor de utilitate socială; cu consilierea diferitelor organizaţii guvernamentale sau neguvernamentale în ceea ce priveşte folosirea câinilor utilitari; cu educarea opiniei publice, dar mai ales a copiilor, despre beneficiile interacţiunii om-animal sau despre câini utilitari şi câini în general; dar mai cu seamă se ocupă de pregătirea unor echipe de Câini de Salvare şi câini pentru Terapia Asistată de Animale. ( sursa: http://www.caini-utilitari.ro/)

Programul TAA se înscrie perfect în obiectivele de recuperare pe care le¬-am stabilit pentru beneficiarii miniclubului, completând eforturile de creştere a conectarii, nivelului de empatie şi numărul de răspunsuri funcţionale ale copiilor.

Sursă: Fundaţia Nane

 

program1 program2

program5 program6 program7 program8

program3 program4