TITLU: Cooperarea între sexe. Despre femei, iubire și căsătorie Autor(i): Alfred AdlerTraducere: Vlad Vedeanu
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2016
ISBN: 978-606-719-837-9
Alături de profesie și de relațiile sociale, întemeierea unei familii reprezintă, pentru Adler, una dintre cele trei mari sarcini ale unei vieți împlinite. Antologia de față reunește concepțiile adleriene asupra dinamicii sexualității, iubirii și mariajului, idei aflate în vădit contrast cu viziunea lui Freud. Căci, dacă pentru ultimul, personalitatea este determinată în esență de pulsiuni, în cazul lui Adler, adaptarea la lumea socială stă în centrul personalității în întregul ei. Pe lângă descifrarea “protestului viril”, temă crucială pentru înțelegerea feminismului, cartea face ample referiri la mecanismele specifice vieții de cuplu și la modul în care legăturile conjugale pot fi perturbate de educația sexuală inadecvată, de lupta pentru putere sau de atitudinile discordante față de sexualitate și familie. Scriitura clară și multiplele ilustrări de caz recomandă această antologie nu doar studenților și psihologilor practicieni, ci și publicului larg.
“Adler a înțeles că oamenii sunt mai întâi de toate ființe sociale și, de aceea, a susținut că problemele și conflictele din cuplu nu reflectă patologii personale, ci reprezintă mai degrabă dificultăți la nivelul cooperării dintre parteneri. Adlerienii cred că abilitățile de care e nevoie pentru o relație sănătoasă pot fi învățate. Nimeni nu are în gene talentul bunei relaționări.”
– Jon Carlson, coautorul cărții Mumia de la masa din sufragerie
“Erotismul nu este niciodată doar o pulsiune sexuală animalică. Este mai degrabă o parte înalt specializată a sentimentului social uman ce reflectă întreaga personalitate şi, astfel, şi nivelul conectării la viaţa socială şi pregătirea pentru o viaţă în doi.”
– Alfred Adler
Alfred Adler (1870–1937), medic şi psihoterapeut austriac, este fondatorul şcolii de psihologie individuală. Autor extrem de influent, Adler a publicat peste 300 de cărţi şi articole. În limba română au mai apărut la Editura Trei: Înţelegerea vieţii și Practica și teoria psihologiei individuale.
Cuprins
PARTEA I. Scrieri sociologice şi teoretice
1. Mitul inferiorităţii femeilor
Diviziunea muncii şi dimorfismul sexual
Situaţia culturală
Efecte asupra copiilor
Efecte asupra femeilor
Un caz
Remedii
Concluzie
Anexă: problema avortului
2. Protestul viril şi o critică adusă lui Freud
Protestul viril
Apercepţia antitetică şi dogmatizarea
O critică la teoria libidoului a lui Freud
Sexualitatea în cadrul nevrozei
Un caz centrat pe sexualitatea ca mijloc în lupta personală
Critica refulării
Un caz de sexualitate — continuare
PARTEA a II a. Sexualitatea şi individul
3. Sexualitatea
Dezvoltarea funcţiei sexuale
Atitudinea femeii faţă de sexualitate
Atitudinea psihosexuală a bărbatului
Educaţia sexuală şi pubertatea
4. Dragostea și căsătoria
Dragostea ca sarcină (îndatorire) a vieţii
Tulburări ale relaţiilor de dragoste
Condiţia specială a artistului
Întâmpinarea dificultăţilor
Înţelegerea îndatoririi de a ne căsători
Educaţia şi formarea
Pregătirea adecvată şi inadecvată
Curtarea şi atracţia sexuală
Cazul monogamiei
Bibliografie
- Toate drepturile asupra textelor, fotografiilor, distribuției și comercializării acestor titluri revin exclusiv editurilor și/sau celor ce au achizitionat drepturile de autor pentru România